Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Λένιν Βλαντιμίρ - Του Ουλιάνοφ το Μειδίαμα

14 σχόλια


Του Ουλιάνοφ το μειδίαμα....

14 σχόλια :

  1. Απαντήσεις
    1. Τι ; Μαρξ,Ενγκελς, Στάλιν ; Αναρχία ;Προσπαθώ να καταλάβω τι πρεσβεύεις. Ο Ζούκοφ πάλι με έστειλε.

      Διαγραφή
    2. Ο Ζούκοφ είναι μια προσωπικότητα, με την οποία αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Ομοίως και ο Πλεχάνοφ. Τον δε Στάλιν, δεν τον απορρίπτω. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας. Όπως της δικής μου, αποτελεί η μαύρη νιότη μου. Διάβασε τις πληροφορίες ;-)

      Διαγραφή
    3. Όλα είναι ιερά και τίποτε δεν είναι ιερό ;Με τον Κορνήλιο τι σχέση έχεις ;

      Διαγραφή
    4. Μάλιστα. Το ρίξαμε στον εξευγενισμό..... Θα αφήσω τον Πλεχάνοφ να απαντήσει αντί εμού:

      "Λέγοντας πως η τέχνη - όπως και η φιλολογία - είναι αντανάκλαση της ζωής, εκφράζουμε μια ιδέα, που είναι ακόμα πολύ ασαφής, μόλο πούναι σωστή. Για να καταλάβουμε με ποιο τρόπο η τέχνη αντανακλά τη ζωή, πρέπει να καταλάβουμε το μηχανισμό της τελευταίας. Αλλά είναι βέβαιο πώς ο ταξικός αγώνας είναι ένα από τα σπουδαιότερα ελατήρια του μηχανισμού αυτού, στις πολιτισμένες κοινωνίες. Και μόνο αφού εξετάσουμε αυτό το ελατήριο, μόνο αφού λάβουμε υπ'όψη μας την ταξική πάλη και μελετήσουμε τις περιπέτειές της σ'όλες της τις πολλαπλές ποικιλίες, θα μπορούμε να εξηγήσουμε στους εαυτούς μας με κάπως ικανοποιητικό τρόπο, την "πνευματική" ιστορία της πολιτισμένης κοινωνίας. Η "πορεία" των "ιδεών" της κοινωνίας αυτής αντανακλά την πάλη των τάξεων που τη συνθέτουν και των μαχών που δίνουν ανάμεσά τους αυτές οι τάξεις".

      Η δραματική φιλολογία και η γαλλική ζωγραφική στο ΧVIII αιώνα, από κοινωνιολογική άποψη.

      Αναδημοσιεύτηκε αργότερα στα Είκοσι Χρόνια.

      Μιλάμε για τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η δική μου έκδοση, απ'όπου και το απόσπασμα είναι του '56, από τις εκδόσεις ΦΛΟΓΑ.

      Διαγραφή
    5. Ένας αχταρμάς διαβασμάτων δηλαδή ίσως και βιωμάτων με σταθερά την ταξική πάλη. Έχω την εντύπωση οτι είναι χομπυ. Για να περνας την ώρα σου. Εντυπωσιάζομαι όμως που είναι αυτή η επιλογή.Από την άλλη βλέπω κάτι υποσχόμενο σε όλο αυτό. Το δε 56 δεν ξέρω πως να ερμηνευσω.

      Διαγραφή
    6. :-) Δε χρειάζεται να συμφωνούμε. Αρκεί να διαφωνούμε και οι δύο με το ίδιο πράγμα. Ακόμη κι αν η προσέγγισή μας είναι καθ'όλα διαφορετική. Όπερ σημαίνει, ότι διόλου δεν ενοχλούμαι από σκληροπυρηνικές θεωρήσεις, ακόμη κι αν αυτές συγκρούονται με το πραγματικό γίγνεσθαι, ούτε και με την όποια κριτική. Από ομοϊδεάτες. Τους λοιπούς τους έχω απλά χεσμένους και θα απαντήσω αναλόγως.

      Έχω και του '31.

      Διαγραφή
    7. Στους ομοϊδεάτες δεν θα απαντήσεις αναλόγως ;

      Διαγραφή
    8. Φυσικά. Αλλά, δεν είπα αυτό ;-) Άντε τσίου τώρα.....

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ προκόψαμε.

    Είδαμε και τα δικά του τα χαΐρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ζουκοφ στρατηγάρα αλλά ως γνήσιος σοβιετικός κότα μπροστά στο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή