Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Οι Αγρότες της Δράμας / Θεσσαλονίκη - Συλλαλητήριο Αγροτών 28 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια
Στη Δράμα, συγκεκριμένα έξω από τον Άγιο Αθανάσιο, επί της Ε.Ο. Δράμας - Καβάλας, οι αγρότες
Άγιος Αθανάσιος - Δράμα
έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους - όσοι δε μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποδεχθούν τον Αποστόλου -, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης.

Τι αιτούνται όμως, οι αγρότες;

- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

- Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άγιος Αθανάσιος - Δράμα
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους
Άγιος Αθανάσιος - Δράμα
αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
- Αμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
- Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, («πακέτο Χατζηγάκη»), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ*.
- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
Τα παραπάνω αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστής Επιτροπής των Μπλόκων.

* : Οι ψευτοαριστεροί του Σύριζα, το πρωί διπλαρώνουν τους αγρότες και το βράδυ ψηφίζουν νόμους ταφόπλακες!!! Ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις Αποστόλου, λίγες ημέρες πριν το περιβόητο δημοψήφισμα, του γιαλαντζί "όχι"."Αποστόλου: Ιδού τα μέτρα-ταφόπλακα του αγροτικού τομέα που ζητούν οι δανειστές.

- Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%.
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
- Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
- Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
- Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
- Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
- Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
- Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
- Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

«Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο» δήλωσε ο
Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε: «οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψή της. Θα πουν λοιπόν ένα βροντερό και περήφανο όχι, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο»."

Πηγή: minagric.gr

Ποια είναι όμως αυτά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που μόνο σκοπό έχουν να ξεκληρίσουν όσους μικρομεσαίους αγρότες έχουν απομείνει και πυροδότησαν τις αντιδράσεις των; Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών είναι ένα τίποτα, σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.

Πριν τα πούμε, ας μιλήσουμε με νούμερα!

Για φέτος οι αυξήσεις αγγίζουν το 43% (εξοικονόμηση 102.000.000,00 € για τον προϋπολογισμό και αντίστοιχη επιβάρυνση για τους αγρότες). Μέχρι το 2019 θα αγγίξουν το 184%. Καλά διάβασες! Αυτά ισχύουν για φέτος, βέβαια. Ή για την ώρα τουλάχιστον...

Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
Μέχρι σήμερα, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ 7 ασφαλιστικών κλάσεων και οι εισφορές τους υπολογίζονταν στο 7% αλλά πλέον αλλάζουν όλα:

- από 1/7/2015 (αναδρομική η ισχύς, καθώς οι εισφορές των αγροτών καταβάλλονται ανά 6μηνο, άρα οι εισφορές του β΄ 6μήνου του 2015 που θα καταβληθούν τώρα θα είναι επιβαρυμένες **) έως 31/12/2016 το ποσοστό της εισφοράς αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.

- από 1/1/2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής : α) κατά το έτος 2017 σε 14 %, β) κατά το έτος 2018 σε 17 % και γ) από 1/1/2019 διαμορφώνεται σε 20%.

Μεγάλες είναι και οι αυξήσεις κρατήσεων για τον κλάδο υγείας. Ως σήμερα, ανέρχονται ως τα 420,60 ευρώ το χρόνο, αλλά πλέον υπολογίζονται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. Έτσι για παράδειγμα, για φορολογητέο εισόδημα ( κέρδος ) 15.000 ευρώ μόνο για τον κλάδο υγείας οι ετήσιες εισφορές θα φτάνουν στα 1.042,50 ευρώ!

Πηγή: Taxheaven
Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

Θαρρώ, ότι φτάνουν τα νούμερα. Εξάλλου, ο διαδικτυακός τόπος, βρίθει από αυτό. Τούτο δεν είναι άλλο ένα ρεπορτάζ κονσέρβα!!!

Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει ο καθένας στο νου του για τον αγρότη, την αγροτιά εν γένει. Τον άνθρωπο εκείνο που επιλέγει να παράγει έργο, συνυφασμένο με τη γη ή τα παραγωγικά ζώα. Η ζωή ενός αγρότη, μόνο εύκολη δεν είναι. Σαφώς υπάρχει διάκριση μεταξύ εύκολων και δύσκολων υποκλάδων. Ομοίως και μεταξύ αγροτών, που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, προκειμένου όχι να πλουτίσουν, αλλά να θρέψουν τις οικογένειές τους και αυτών που δεν πράττουν το ίδιο. 

Εν προκειμένω, ομιλούμε περί των αγροτών εκείνων, που μέσα στην παγωνιά ή την κάψα, καλούνται να βγάλουν το μεροκάματο. Ένα μεροκάματο, που μόνο σίγουρο δεν είναι. Και αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα είναι που οδήγησε σε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα. Ας μη λησμονούμε τη

Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
φούσκα της ΑΤΕ. Πέραν τούτου, ο κλάδος στιγματίστηκε από πληθώρα σκανδάλων, όπως τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις με δάκτυλο βουλευτών και τα δάνεια που έκαναν γαργάρα της προαναφερόμενης, που ο βασικός της ρόλος υπήρξε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Οι δε επιδοτήσεις, στις οποίες όλοι λίγο πολύ αναφερόμαστε και μάλιστα εν είδει μομφής, κρύβουν πολλά περισσότερα από αυτά στα οποία ενδεχομένως εστιάζουμε. Γιατί κάποιες καλλιέργειες δεν πριμοδοτήθηκαν; Γιατί ο μπασμάς της Δράμας, δε μονοπωλεί πια τις αγορές; Γιατί μας προέκυψαν ελαιοκαλλιεργητές και αμπελουργοί; Τι είναι αυτό το μητρώο αμπελουργών; Γιατί θέλουν να κλείσουν το ΤΕΙ Οινολογίας της Δράμας; Γιατί τα τμήματα ζωικής παραγωγής των ΤΕΙ δεν έχουν σπουδαστές; Γιατί ενώ έχουμε από όλα, πρέπει να παράγουμε αποκλειστικά ελιές, λάδια και κρασιά; 

Γιατί οδηγήθηκε ο αγρότης να πιστέψει ότι οι επιδοτήσεις θα διαρκούσαν για πάντα; 

Πολλά τα γιατί..... 

Η ζωή στο χωριό, έχει άλλη ποιότητα, αλλά είναι συνάμα σκληρή. Τον αγρότη, δεν τον θυμόμαστε
Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
μόνο προεκλογικά, δεν του τάζουμε, δεν καπηλευόμαστε τα όνειρα τα δικά του και των παιδιών του. Ο αγρότης είναι εκείνος, που θρέφει όλη την ελληνική επικράτεια και δεν τον βρίσκεις παντού!

Τον βρίσκεις όμως, στα μπλόγκα. Με μείον έξω. Εκείνος, όμως, είναι μαθημένος. Κάτσε μαζί του για λίγο.... 

Αν αναρωτιέστε αν θα ψηφιστεί ή όχι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε και για τα προαποφασισμένα! Όλες οι μέχρι τώρα εγχώριες κυβερνήσεις, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιοκτητών. Μοναδικός σκοπός τους η συγκέντρωση της γης και του αγροτικού πλούτου στα χέρια των λίγων.

Ρεπορτάζ - επιμέλεια κειμένου: Memy K Ios
Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016
Υ.Γ. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κάτι τελευταίο ,το οποίο δε θεωρώ απαραίτητο να σχολιάσω. Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν. Αφορά ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

"Η κυβέρνηση, έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στον διάλογο. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών."
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου