Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Foucault Michel - Προβληματική...

2 σχόλια
Για πολύν καιρό προσπάθησα να δω αν ήταν δυνατό να περιγράψω την ιστορία της σκέψης - με την οποία εννοώ την ανάλυση των συστημάτων παράστασης - όσο και από την ιστορία των νοοτροπιών - με την οποία εννοώ την ανάλυση των στάσεων και των τύπων δράσης (σχημάτων συμπεριφοράς). Μου φάνηκε ότι υπήρχε ένα στοιχείο, που ήταν ικανό να περιγράψει την ιστορία της σκέψης: ήταν το στοιχείο των προβλημάτων ή ακριβέστερα, των προβληματοποιήσεων. Αυτό που διακρίνει την σκέψη, είναι ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από το σύνολο των παραστάσεων που βρίσκεται πίσω από μια ορισμένη συμπεριφορά. Είναι επίσης κάτι εντελώς διαφορετικό από την περιοχή των στάσεων, που μπορούν να καθορίσουν αυτήν τη συμπεριφορά. Η σκέψη δεν είναι αυτό που κατοικοεδρεύει σε μια ορισμένη συμπεριφορά και της δίνει το νόημά της. Αντίθετα, είναι αυτό που επιτρέπει σε κάποιον να κοντοσταθεί μπροστά στον δείνα ή στον τάδε τρόπο δράσης ή αντίδρασης, να τον παρουσιάσει στον εαυτό του σαν αντικείμενο σκέψης και να διερευνήσει το νόημά του, τις συνθήκες του και τους σκοπούς του.

Η ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ Μ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ, ΤΟ ΘΕΤΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

"Πολεμική, πολιτική και προβληματοποιήσεις"

Απόσπασμα συνέντευξης στον Paul Rabinow, τον Μάη του 1984, λίγο πριν τον θάνατό του.

Η παραπάνω, είναι η απάντηση στην ερώτηση: "Μιλήσατε πρόσφατα για μια ιστορία της προβληματικής. Τι είναι αυτή η ιστορία;"

"Εξουσία, Γνώση και Ηθική", 1987

2 σχόλια :

  1. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ...ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΗ...ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΕΙΣ...ΠΟΛΟ...ΔΙΠΟΛΟ...ΤΡΙΠΟΛΟ...ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ...ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΛΙΜΕΝΤΟ Η ΜΠΗΝΕΛΙΚΙ...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15πολο και βάλε. Μπινελίκι είναι, αλλά το εκλαμβάνουμε ως κομπλιμέντο. Εξάλλου, ποια η αξίας μας ως οντότητες κουλτουρέλ ή παπαρέλ - εξαρτάται ποίος ομιλεί - εάν δε βρεθεί ένας μαλάκας να σου την πει ;-)

      Εν προκειμένω, συμφωνούμε. Η οπτικοποίηση είναι συνδεδεμένη με την αντίληψη. Εάν αντιληφθούμε τη διαφορά, τα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν, δεν αποκλείεται να είναι εντελώς δαιφορετικά από τα μέχρι τώρα.

      Διαγραφή