Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Wittgenstein Ludwig - Φιλοσοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια
Η κατάλληλη απάντηση (στη φιλοσοφική ερώτηση) θα πρέπει να μας απαλλάσσει από το αίνιγμα. Αυτή είναι η δουλειά της φιλοσοφίας: να μας απαλλάσσει από τα αινίγματα που δεν προκύπτουν για τον κοινό νου. Το να φιλοσοφεί κανείς συνίσταται σε τρεις δραστηριότητες: πρώτον, να βλέπει την απάντηση του κοινού νου σε αυτά τα προβλήματα, δεύτερον, να εμπλέκεται κανείς τόσο βαθιά με τα προβλήματα, ώστε η απάντηση της κοινής λογικής να του φαίνεται ανυπόφορη και τέλος, να περνά από αυτήν την κατάσταση πίσω σε εκείνη του κοινού νου. Αλλά, η απάντηση του κοινού νου, από μόνη της, δεν αποτελεί λύση. Πρέπει πρώτα κανείς, να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί στον βούρκο και μετά να βγει από αυτόν. Κάθε πρόβλημα είναι το προϊόν μιας εμμονής - μιας γλωσσικής εμμονής, που δεν αναγνωρίζεται ως γλωσσική εμμονή. Κατά συνέπεια, ο φιλόσοφος αντιλαμβάνεται το καθήκον του όχι ως την εξάλειψη μιας έμμονης ιδέας, αλλά ως την αντιμετώπιση της λύσης ενός επιστημονικού προβλήματος. Είναι σαν να έχει ανάγκη να ανακαλύψει κάτι καινούριο, σαν να αντιμετωπίζει μιαν ερώτηση περί γεγονότων για τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά.

Τα προβλήματα της φιλοσοφίας είναι εννοιολογικά, όχι περί γεγονότων, και διαλύονται από μια εννοιολογική, γραμματική έρευνα, η οποία είναι a priori, και όχι εμπειρική.


Η φιλοσοφική έρευνα έχει διπλή όψη. Είναι θεραπεία των ασθενειών του κατανοείν, των εννοιολογικών συγχύσεων στις οποίες είμαστε επιρρεπείς. Είναι, επίσης, προσπάθεια επισκόπησης ενός τμήματος της γλώσσας μας, το οποίο είναι πηγή φιλοσοφικής απορίας.

Τάδε έφη Wittgenstein και συμφωνώ μαζί του. Σημειολογικά και μη. Έτσι λοιπόν, αρνούμαι να αποδεχτώ τον χαρακτηρισμό ενός "-ισμού" ή μιας "-κρατίας", και σθεναρά αρνούμαι να συμμετάσχω στο παραδοσιακό και "παραδοσιακό" φιλοσοφικό και "φιλοσοφικό" παιχνίδι.

Μου έρχεται στο νου τώρα και η χαμογελαστή δεσποινίδα στον Ιανό στη Θεσσαλονίκη, προ 20ετίας, όταν της ζήτησα το Philosophische Untersuchungen (Φιλοσοφικές έρευνες). Με κοίταξε με απορία, συνεχίζοντας να χαμογελά και με ρώτησε: Τι είναι αυτό; 

Αυτό είναι κάτι που γράφει.....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου